Malawi krijgt eerste ‘Big Five’ park

-Persbericht-

Woerden, 21 december 2012

Malawi krijgt eerste ‘Big Five’ park

African Parks Majete op volle sterkte te bezichtigen in 2012

Amsterdam, 21 december 2011 – Majete Wildlife Reserve in Malawi voegt zich binnenkort bij de unieke verzameling van zeldzame ‘Big Five’ parken. Sinds 2003 werkt non-profit organisatie African Parks aan de herintroductie van bedreigde diersoorten in dit reservaat. Met de terugkeer van de leeuw zal het park in 2012 – voor het eerst sinds menselijke interventie in dit gebied – weer floreren en in haar oorspronkelijke vorm en samenstelling te bezichtigen zijn.

Het 70.000 hectare grote reservaat in de zuidelijke Shire vallei herbergt meer dan 2.500 diersoorten, waaronder neushoorns, buffels, olifanten en luipaarden. Met de geplande terugkomst van een groep leeuwen in 2012 is de hereniging van ‘de grote vijf’ diersoorten een feit.

African Parks herstelt en beheert nationale parken in heel Afrika. Dit doet de Foundation door samenwerkingen aan te gaan met lokale gemeenschappen en overheden. De werkzaamheden in Majete startten in 2003 en zijn met de herintroductie van roofdieren aanbeland in de laatste cruciale fase.

Betrokkenheid van reizigers bij de ontwikkeling van ‘Big Five’ parken
In samenwerking met reisorganisatie All for Nature Travel heeft African Parks een reis naar Malawi ontwikkeld, waarbij niet alleen direct wordt bijgedragen aan natuurbehoud, maar waarbij reizigers ook een uniek kijkje achter de schermen van Majete Wildlife Reserve kunnen nemen. Onder de naam ‘Nature Conservation through Tourism’ wordt de reiziger daarnaast betrokken bij de terugkeer van het luipaard,  een belangrijke fase in de ontwikkeling voor het park. De op duurzame leest geschoeide reizen van All for Nature Travel leiden naar bedreigde dieren over de hele wereld, dragen bij aan de bescherming van deze dieren en houden het leefgebied in stand. Het is dan ook niet voor niets dat deze reizigers zichzelf een bevoorrecht mens kunnen noemen.  

Luipaarden gingen de leeuw voor
In oktober jl. werd de terugkeer van de leeuw naar Majete voorafgegaan door de overplaatsing van acht luipaarden vanuit het Kruger National Park in Zuid-Afrika. Met de herintroductie van de nieuwe populatie leven er voor het eerst sinds twee decennia weer luipaarden in Majete. Voorafgaand aan dit project beschikte alleen het Nyika National Park in Malawi over een levensvatbare populatie luipaarden.

“Het is ons doel Majete volledig te herstellen tot in de conditie waarin het park verkeerde voorafgaand aan menselijke interventie in het gebied”, zegt Dani Bicker Caarten van African Parks. “Grote roofdieren vormen een essentiële diersoort in de natuurlijke inheemse samenstelling van Majete. Eerst hebben we de luipaarden geïntroduceerd. Deze diersoort past zich sneller aan zonder leeuwen in de directe nabijheid en heeft minder impact op diersoorten die als prooi fungeren. Majete is nu, voor het eerst sinds lange tijd, klaar om de leeuw te verwelkomen.”

Annemiek van Gijn, oprichter van All for Nature Travel, voegt daar aan toe: “De bestedingen van toeristen zijn voor de lokale bevolking een belangrijk motief om de dieren en hun leefgebied te helpen beschermen. Ik heb ter plekke ervaren hoe African Parks zich inzet om de bevolking rondom Majete Wildlife Reserve te betrekken bij natuurbescherming en wil dit graag bekend maken bij de reizigers in Nederland en België.”

Meer informatie over deze All for Nature reis is te vinden bij  Malawi: ‘Nature Conservation through Tourism’

Noot voor de redactie:

Over African Parks
African Parks is een non-profit organisatie die directe verantwoordelijkheid neemt voor het herstel en beheer van de nationale parken op lange termijn. Dit doet de Foundation in samenwerking met lokale overheden en gemeenschappen. Met een zakelijke benadering ten aanzien van natuurbehoud, gesteund door donoren, streeft African Parks er naar om op de lange termijn met elk park bij te dragen aan de economische ontwikkeling en armoedebestrijding in Afrika. African Parks beheert momenteel zeven parken in zes landen – Tsjaad, Congo, Democratische Republiek Congo, Malawi, Rwanda en Zambia – met een totale oppervlakte van 4,1 miljoen hectare.

Over All for Nature Travel
All for Nature Travel is opgericht in 2010. Geïnspireerd door haar eigen reizen en de maatschappelijke trends op het gebied van duurzaamheid besloot oprichtster Annemiek van Gijn ook haar bijdrage te gaan leveren aan een betere wereld.  De duurzame reizen van All for Nature zijn gericht op avontuurlijke reizigers met een hart voor de natuur. Zij laten mensen direct kennismaken met natuurbeschermingsprojecten over de gehele wereld. De reizen dragen bij aan de bescherming van ernstig bedreigde diersoorten als de gorilla, tijger, orang-oetan en de reuzenpanda. En zij bieden de reiziger een eenmalig en bevoorrecht inzicht in natuurbescherming. www.allfornature.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemiek van Gijn, E:annemiek.vangijn@allfornature.nl, T: 0348 448146 of 06 55536702

Dit bericht is geplaatst in Persbericht. Bookmark de permalink.