Hoe toerisme bijdraagt aan tijgerbescherming

Vol spanning wordt uitgekeken naar 27 september. De dag dat Indiaas Supreme Court een uitspraak doet over het uitbannen van toerisme in tijgerparken in India.

Er wordt gezegd dat toerisme een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de tijger. Met een populatie van 1700 tijgers in India is de soort zwaar bedreigd, maar niets is minder waar. Toerisme zorgt er juist voor dat de soort bestaansrecht heeft door de inkomsten die worden gegenereerd voor de lokale bevolking. Inkomsten die zij krijgen uit het behoud van de natuur, de tijger en zijn leefgebied. Dat het toerisme naar de tijger nog duurzamer zou kunnen worden doorgevoerd staat buiten kijf. Maar ook met de zogenaamde Tiger Shows en de vele safari-auto’s, die allen op zoek zijn naar die ene machtige tijger, tellen de feiten:

–          De meeste tijgers zijn te vinden in de door het publiek drukst bezochte gedeeltes van de parken. Hier verdienen de rangers hun geld en hier houden dagelijks vele ogen toezicht op stroperij, houtkap en andere illegale activiteiten.
–          Uit de laatste NTCA tiger census blijkt dat het aantal tijgers in de drie populairste parken Corbett, Kaziranga en Bandavgarh toeneemt terwijl ook het toerisme hier significant is toegenomen.
–          Inkomsten uit het toerisme is de enige duurzame, niet-consumptieve bron van inkomsten voor de lokale bevolking uit de directe omgeving van de nationale parken.
–          Lessen uit Afrika leren dat toerisme een zeer waardevolle bijdrage levert aan het behoud van iconische dieren als de olifant, de leeuw en de berggorilla.
–          De mannetjes tijger ‘B2’ heerste 7 jaar over 35 tijgers in Bandavgarh. Zijn economische bijdrage aan de toerisme sector wordt geschat op US$ 30 miljoen.
–          15 van de 38 tijgerreservaten hebben al geen tijgers meer. Juist in parken waar vrijwel geen toeristen komen worden enorm veel tijgers gestroopt.

Luister hier naar het interview van Felix Meurders met Annemiek van Gijn op radio 1. Van Gijn is oprichter van All for Nature Travel en Europees vertegenwoordiger van TOFT for Tigers.

Het enige juiste antwoord is het verduurzamen van het toerisme zoals dat nu wordt doorgevoerd. Travel Operators for Tigers (TOFT) is een uniek initiatief, dat zich inzet om het toerisme naar de tijger in India te verduurzamen en bewustwording te genereren bij de consument die de parken bezoekt. Let dan ook bij het boeken van een tijgerreis op of de reisorganisatie is aangesloten bij TOFT for Tigers.

Annemiek van Gijn
European Representative TOFT for Tigers

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.