Doorbraak bij stroperij in Odzala/Congo

De komst van machinegeweren is desastreus voor de zwaar bedreigde bosolifanten in Odzala-Kokoua National Park in de Republiek Congo. Het ivoor van deze bosolifanten is zeer gewild in Azië omdat de slagtanden vrijwel recht zijn in tegenstelling tot de gebogen slagtanden van de gewone Afrikaanse olifant?!

African Parks Network kondigde in mei aan een doorbraak te hebben gerealiseerd in dit park in het Congobekken. Zij hebben de sleutelfiguur opgepakt samen met 18 slagtanden van meer dan 16 kg en 2 AK47 machinegeweren met munitie.

African Parks heeft het beheer van Odzala-Kokoua in 2010 overgenomen van de overheid in Republiek Congo. Door middel van effectief management zetten zij zich in om de natuur in dit park te herstellen. Door lokale mensen inkomsten te geven uit het behoud van de natuur zullen die zich ook gaan inzetten voor haar bescherming.

De arrestatie van Pepito was een mooie bevestiging van dit beleid. De politie kwam hem op het spoor dankzij een door African Parks geïntroduceerd ‘vuurwapen amnestie’- programma; tegen inlevering van vuurwapens kregen de eigenaren tijdelijk werk als ‘eco-guard’ in het nationale park!

Ook inkomsten uit het toerisme kunnen een belangrijke bijdrage leveren. U kunt ook zelf een bezoek brengen aan dit bijzondere regenwoud in het Congobekken en verblijven in de eerste luxe lodges die in juli 2013 opengaan. Congo: Wildlife Avontuur in het Groene Hart van Afrika

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.