Blog – Migratie van de wildebeesten – Live vanaf de Mararivier

Migratie van de wildebeesten- Live verslag vanaf de Mararivier

Kenia, Masai Mara 16 september

Het is dus echt gelukt!

We hebben massa’s en massa’s wildebeesten gezien, zoals ik hoopte. Echt een ongelofelijk schouwspel. Wildebeesten die als mieren grasvlaktes bevolken en achter elkaar aan verder trekken. Het oorverdovende gemuhhh en de volgevreten roofdieren; leeuwen, krokodillen en gieren die van onpasselijkheid niet meer kunnen lopen, zwemmen of vliegen. Met daarbij nog eens de stank van ettelijke kadavers en resten die overblijven… Dit is ook de tijd dat de Thomson’s heel wijselijk hun jongen krijgen.

Leeuwin Masai Mara

Maar los van deze niet te overtreffen ervaring hebben we dus ook een echte ‘river-crossing’ meegemaakt:

De hele dag lopen tienduizenden, zenuwachtige gnoe’s langs de Mararivier, wachtend op het moment dat één dappere gnoe besluit over te steken. Niemand wil de eerste zijn…. Het is onmogelijk te voorspellen waar en wanneer ze tot die moeizame beslissing komen. De richtlijn is tussen 09:00 uur ’s ochtends en 16:00 uur ’s middags.

Migratie in afwachting

We hebben gezien hoe twee moedige Tommies de kudde wildebeesten voorbij liepen, en plons de oversteek waagden. Een uur later volgden dan ook de wildebeesten, met in hun voetspoor de zebra’s, die ook graag het groenere gras willen bereiken. Op één uitzondering na waren de krokodillen te volgevreten om überhaupt te reageren. Jammer van die ene gnoe die onder water getrokken werd… Aan de andere kant echter, was er ook een jonge gnoe die in paniek op een krokodil stapte en er overheen sprong zonder noemenswaardige reactie van de krokodil.

Wildebeest River Crossing

Je merkt duidelijk dat de gnoe’s eigenlijk niet precies weten waarom ze eigenlijk naar de overkant willen. Ze blijven aarzelen en het gebeurt regelmatig dat ze in plaats van naar de overkant weer naar dezelfde kant terug zwemmen. De complete chaos bekend van Discovery Channel bleef gelukkig uit. Ik zag een moeder die haar jong echt goed in de gaten hield en zelfs een stuk terug zwom om weer achter hem te komen. Ook was er een gnoe die besloot weer terug het water in te springen en naar de overkant te zwemmen om, naar zoals ik hoop, haar jong weer op te pikken…

Wildebeest migration Marariver crossing

Wat een voorrecht om dit met eigen ogen te mogen aanschouwen!

Zelf ook de migratie meemaken in Kenia of Tanzania? Kijk dan bij Kenia: Unieke migratiesafari met €200,- korting of bij Tanzania: Parels van de Serengeti.

Wildlifespotter Annemiek van Gijn

Dit bericht is geplaatst in Reisverhalen & Blog. Bookmark de permalink.