26 - kopie

Instorten van toerisme vormt een groot gevaar voor de natuur

Volgens de World Tourism Organization van de Verenigde Naties is toerisme de sector die het zwaarst is getroffen door Covid-19. Deze branche draagt bij ​​aan meer dan 10% van het wereldwijde GPD (Gross Domestic Product). Dit is 9 trilljoen USD en de sector is verantwoordelijk voor 330 miljoen banen. Eén op de tien mensen werkt in het toerisme! In onderontwikkelde landen ondersteunt één werkende persoon acht mensen.

Toerisme is daarbij één van de belangrijkste financieringsbronnen voor natuurbehoud. Zeldzame diersoorten en natuurgebieden worden beschermd, educatieprojecten worden opgezet en toerisme biedt werk voor de lokale bevolking als alternatief voor bijvoorbeeld stroperij. Nu het toerisme een enorme klap krijgt, staat de natuur opnieuw onder druk met verstrekkende gevolgen voor de toch al kwetsbare ecosystemen en haar dierenleven.

Afrika is aantoonbaar het meest getroffen door de plotselinge achteruitgang van het ecotoerisme. Volgens de WTO hebben in 2018 zo’n 67 miljoen toeristen het continent bezocht, waarvan velen op safari gingen. In 2020 is dit volledig stilgevallen. “Vanwege de pandemie kijken we naar enorme aantallen mensen die helemaal geen baan hebben”, zegt Soraya Shattuck, uitvoerend directeur van het Adventure Travel Conservation Fund (ATCF). “Niet alleen moeten hotels en lodges hun deuren sluiten, maar denk eens aan de impact die dit heeft op de ondersteunende mensen die bij deze industrie betrokken zijn”, voegt ze eraan toe. “Dat betekent dat de koks, de chauffeurs, het hotelpersoneel, de handwerkverkopers, de parkwachters – al deze mensen die afhankelijk zijn van bezoekers – geen inkomen meer hebben. Deze mensen zijn de belangrijkste inkomensgenerator voor hun hele gezin”. Ook vertelt zij dat sommige gemeenschappen uit wanhoop zijn gaan stropen om hun families te voeden. Ze zijn niet persé op olifanten en neushoorns gericht, maar de strikken, die ze opzetten voor ander ‘bushmeat’, treffen ook zwaar bedreigde diersoorten. Zo wees recent onderzoek van TRAFFIC uit dat in de eerste twee maanden van de lockdown in India de stroperij in de omgeving van de parken met 151% is toegenomen ten opzichte van de twee maanden ervoor.

Bron: CNN Travel

Helpt u mee om het wildlife te beschermen?
Reizen met All for Nature Travel, waarbij u bijdraagt aan natuurbescherming op deze bestemmingen buiten Europa, zijn nu even niet mogelijk. Uw steun is echter wel hard nodig! Met uw financiële bijdrage, helpt u de lokale bevolking in deze zware tijden en wordt het wildlife beter beschermd. 

Op de volgende links leest u welke impact Covid-19 op het persoonlijke leven van de mensen bij onze lodges en projecten heeft én hoe zij uw donatie kunnen gebruiken.

Lees meer over:

Deuzeny Martins uit de Anmazone van Brazilië

Hariyono vanaf Sumatra Indonesië

Vinod Ayam uit Kanha NP India

Memory & Walderich uit Damaraland Namibië

 

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner