Blog – Zambia, Land van Ongetemde Wildernis- Terug naar het Afrika van 30 jaar geleden…
Onze wildlife spotter Annemiek, onderweg in Zambia – Zij inspecteerde alle nationale parken op het gebied van wildlife en natuurbescherming – Zambia, juli 2024
Mijn 57ste verjaardag in de wildernis van Zambia brengt herinneringen boven aan mijn avonturen in het Afrika van 30 jaar geleden. Toen bavianen ons laatste brood stalen in Moremi (Botswana), toen er nog een olifant overstak ver weg van enig national park in Zimbabwe, toen pindakaas en witte bonen in tomatensaus onze enige proteïne toevoer verzorgden, met potholes in Namibië zo groot dat er een hele auto in kon verdwijnen, leeuwengebrul bijna naast de auto, die vastzat in het zand bij Nxai Pan. Of de nijlpaarden op het grasveld bij het restaurant aan Lake Kariba, de olifant die ik, in de nacht, voor een rotsblok hield waar ik achter kon gaan plassen… Zambia in 2024 is nog net zo! Wat we in deze eerste week al niet hebben meegemaakt, ongelofelijk.
We zijn weer met onze eigen huurauto, dit keer, en een klein tentje onderweg bij onze duurzame lodges en natuurbeschermingsprojecten in het zuidwesten van Zambia. We deden Kafue NP met het wildlife walhalla Busanga Plains aan, een beschermd gebied zo groot als België, en bezochten het indrukwekkende Liuwa Plain NP en de Victoria Falls vanaf Livingstone.
Het land staat onder druk. De regens zijn uitgebleven en de beperkte energievoorziening in het land zorgt ervoor dat ontbossing nog sneller gaat door het houtskool dat overal langs de weg wordt aangeboden. Het stuwmeer Lake Kariba is half leeg en Zambia heeft een paar uur per dag geen stroom. De safarilodges gaan hierdoor versneld over op zonne-energie, maar voor de gewone man is houtskool het enige alternatief. Zambia staat op nr. 5 van de wereldranglist op het gebied van ontbossing, maar er is gelukkig ook goed nieuws. Deon Joubert, manager van African Parks Liuwa Plain, vertelt vol trots dat het is gelukt om de op een na grootste wildebeestmigratie ter wereld te beschermen. Hun aantal is in 20 jaar tijd gestegen van 12.000 naar 40.000 dieren. De wildebeesten zitten echter nu in het noorden en komen pas in november, december terug om in het zuiden hun jongen te werpen. Wel maakten we kennis met 2 grote hyena-clans en hun welpen. Ander goed nieuws komt van Musekese Conservation in Kafue NP. Het aantal leeuwen is hier verdrievoudigd in de 7 jaar dat zij hier nu actief zijn, en ook met de wilde honden gaat het goed. Musekese Conservation is ook door onze klanten te bezoeken als je bij de Musekese Lodge in Kafue verblijft en het is altijd inspirerend om enthousiaste natuurbeschermers aan het werk te zien. Projectleider Katarina Ganneth heeft grote stappen gemaakt in samenwerking met het Zambian Carnivore Programm en African Parks Network. De wilde honden van de foto hieronder zagen we wel een half uur toen ze op jacht waren vlak voordat we het project bereikten. Het bleek een nieuw roedel want de onderzoekers trokken er meteen op uit.…
Het safari toerisme zorgt ook in Zambia voor serieuze inkomsten en zowel de overheid als de lokale mensen realiseren zich dat goed. De wildlife sightings zijn dan ook beter dan ooit tevoren. Veel beter dan in mijn Afrika van 30 jaar geleden. Foto’s uit eigen werk:
Een extra vermelding verdient onze safari op de Busanga Plains. Ik was daar naartoe te gaan om persoonlijk te checken of het nu wel klopte dat dit de beste plek was om leeuwen te spotten in Zambia. We hebben Yaya met haar eigen welpen en de welpen van Princess (met collar) wel een uur mogen observeren terwijl ze aan het spelen waren en zich voorbereidde op de jacht. We hebben Mohawk en General, de twee pride males, in actie gezien toen ze andere mannetjes verdreven uit hun gebied. Nog nooit heb ik meegemaakt dat een leeuwin haar welpen in de nacht achterliet bij ons camp/ onder onze safaritent terwijl zij op jacht ging op de plains. We verbleven in Busanga Bush Camp, oftewel BBC zoals ze het zelf noemen. Het was dan ook net een BBC documentaire…… De allerbeste plek voor wildlife en veel grote carnivoren is inderdaad verreweg de Busanga Plains in het noorden van Kafue. Jammer dat ze slechts een zeer beperkt deel van het jaar toegankelijk zijn.
Verder hadden we een olifant naast ons kleine tentje in de nacht op een zeer vriendelijke lokale campsite in Kafue met leeuwengebrul van 2 verschillende prides; Location Roys Camp, een hartverwarmend lokaal initiatief voor selfdrives met daktent, die wij overigens op basis van onze eigen ervaring helaas niet aanbieden. We zagen zelfs olifanten in het stadje Livingstone bij de Victoria Falls. Niet alleen leuk om te zien hoe olifant en mens steeds meer bij elkaar in de buurt komen, vooral ook levensgevaarlijk. De fotograaf Jasper Doest maakte er samen met WWF al een reportage over. Begin juli was er nog een toerist door een olifant gedood die iets dichterbij wilde komen voor de foto. Gewoon overal is ontzettend veel wildlife….
Onze duurzame pareltjes in Zambia zijn Musekese Lodge & Busanga Bush Camp in Kafue, Liuwa Camp van African Parks, Waterberry Lodge in Livingstone en Nkwali Camp in South Luangwa.
Wil je met jouw safari daadwerkelijk een verschil maken en bijdragen aan de lokale bevolking en bescherming van dit gebied? En gegarandeerd de beste wildlife ervaring hebben? De parken en lodges zijn te bezoeken op de volgende reizen: Zambia: Wide Open Spaces, Zambia: Wildlife Special en Zambia: Best Walking Safari. Vliegen en transfers per 4×4 is hierbij de beste manier om je tussen de parken te verplaatsen! Voor avontuurlijk ingestelde reizigers met een kleiner budget heb ik nog de volgende gouden tip: Ga mee met onze Zambia Best of Wildlife Kampeersafari. Je reist in een klein internationaal groepje van maximaal 8 personen en doet de mooiste parken aan in de beste tijden van het jaar. Je moet alleen meehelpen met het opzetten van je eigen tent, voor de rest wordt gezorgd. Duurzamer kan je reis niet zijn.
Met als laatste toegift, deze vechtende nijlpaarden direct voor Nsefu Camp in South Luangwa: