wildlifetunnel Sri Lanka_16bij9

Wildtunnel in Sri Lanka bij aanpak human-elephant conflict

In 2023 verloor Sri Lanka maar liefst 441 olifanten, een van de grootste verliezen aan olifanten ter wereld. Al jaren lijden Sri Lanka’s wilde dieren onder slechte infrastructuur, landinname en gebrekkige samenwerking om conflicten tussen mens en dier te verminderen.

Dit human-wildlife conflict speelt op veel van onze wildlife bestemmingen. Daar waar mensen en wilde dieren elkaars leefgebied delen kan dit leiden tot schade aan eigendommen, gewassen of zelfs gevaar voor mensenlevens. Deze conflicten bedreigen zowel het voortbestaan van wilde diersoorten als het welzijn van lokale gemeenschappen.

Goed nieuws nu vanuit Sri Lanka! Hier worden plannen gemaakt om het conflict tussen mens en olifant (HEC) aan te pakken door het aanleggen van een wildtunnel. Deze unieke tunnel zal olifanten een veilige doorgang bieden en helpt ongelukken en conflicten met mensen te voorkomen. De tunnel komt te liggen in het Hambantota District, een gebied waar vaak ontmoetingen tussen mensen en olifanten plaatsvinden. Op de foto hierboven (fotocredits R.M.J. Bandara)  ziet u de geplande locatie.

Deze wildtunnel is onderdeel van een groter plan om HEC te verminderen. Dit plan omvat ook elektrische hekken en olifantencorridors. Door olifanten veilig door gebieden met veel menselijke activiteit te laten bewegen, verwacht men dat het aantal conflicten en ontmoetingen flink zal afnemen. Deze infrastructuur beschermt niet alleen de olifanten, maar verhoogt ook de veiligheid voor de lokale bevolking en weggebruikers. Experts zien deze maatregelen als cruciaal voor het behoud van olifanten en het welzijn van mensen die in de buurt van deze prachtige dieren wonen. De wildtunnel is een belangrijke stap om natuurbescherming en menselijke ontwikkeling in Sri Lanka beter op elkaar af te stemmen.

Wilt u zelf de prachtige natuur en wildlife van Sri Lanka ontdekken? Wij hebben twee reizen naar deze biodiversity hotspot: Sri Lanka: Off the Beaten Track en Sri Lanka: Wildlife en Beach.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner