Blog – 10 tips voor een goede wildlife safari
De ene safari is de andere niet! Annemiek mocht uitstappen en de safariauto duwen toen de versnellingsbak kapot ging tijdens haar inspectiereis in Zuid-Afrika. Overgeleverd aan olifanten, buffels, neushoorns en leeuwen zaten ze een uur vast voordat er hulp kwam. Toen is haar idee voor deze blog ontstaan! Deze safari nemen we dus niet op in ons programma….
All for Nature Travel is gespecialiseerd in de mooiste wildlife ervaringen en die leveren wij ook! We geven nooit een garantie op de dieren die je kunt zien op jouw safari. Het heet niet voor niets wildlife. We kunnen wel afdwingen dat je de grootste kansen hebt op de mooiste sightings. We bieden al 14 jaar meerdaagse tijgersafari’s aan en tot nu toe heeft nog maar één klant de tijger niet gezien in India. Al onze klanten hebben ijsberen gezien in Canada. De groepsreis naar het Land van de Iberische lynx heeft sinds 12 jaar nog altijd de lynx gezien en 99% van de klanten die op zoek gingen naar de jaguar in Brazilië waren succesvol. Om maar een paar voorbeelden te noemen…
Het zien van iconisch wildlife is indrukwekkend, maar er zijn nog andere belangrijke redenen die het verschil maken. Ben je niet specifiek geïnteresseerd in wildlife en wil je alleen een keertje de Big 5 hebben gezien zonder daar veel tijd aan te besteden, dan moet je vooral niet verder lezen. Juist in Afrika zijn er namelijk enorm grote verschillen en dan kan je maar beter voor de goedkoopste safari gaan. Deze tips zijn voor mensen die bereid zijn iets meer te betalen voor een authentieke safari ervaring:
1. Ga naar een National Park waar de dieren nog wild zijn.
Vaak worden dieren in Afrika op veilingen bijgekocht of verhandeld. Met name in Zuid-Afrika hebben ze daar een handje van met diersoorten die van origine niet in het gebied voorkomen. Of nog erger, ze worden regelmatig gevoerd om zeker te weten dat de dieren ter plaatse zijn. Vooral luipaarden worden vaak zo gelokt voor mooie plaatjes. Onze reizigers zullen het niet geloven, maar er zijn Big 5 parken waar de leeuwen in een aparte omheining worden gehouden en één keer per dag worden gevoerd…
2. Check of er een goede gecertificeerde natuurgids mee gaat.
Spreekt hij/zij goed Engels? Is hij/zij een bioloog of een opgeleide gids met kennis van zaken? Dit is de persoon die van je safari een holistische ervaring maakt en je de dieren en het ecosysteem waarin zij leven laat begrijpen in tegenstelling tot de gids die alleen maar roept “Look, look, tiger, tiger”.
3. Goed materieel en geschikte auto’s.
Die uiteraard niet stuk gaan als je voor een olifant of neushoorn eindigt. Safaris worden aangeboden in een minibus of open safari auto en alles wat daartussen zit. En als je al in een dichte auto zit, wil je toch zeker wel dat het raampje open gaat als je een foto wilt maken… Bij All for Nature Travel heb je altijd een officiele safari-auto en nooit een minibus!
4. Het aantal personen dat meegaat.
Hoe minder mensen, des te kleiner de kans dat je naast beginners zit die de auto laten stoppen bij ieder rotsblok of boom waarvan zij denken dat het een olifant is. Denk ook aan mensen met zeer specifieke andere interesses dan jij…
5. Ethiek met betrekking tot wildlife.
Schrijnende voorbeelden van de leeuw die niet meer kan jagen of de moeder cheeta die van haar welpen gescheiden wordt door de vele auto’s kennen we allemaal. Dieren mogen niet opgejaagd worden en de chauffeur mag niet van de weg af gaan om het dier te volgen. Op een goede safari wordt afstand gehouden en wordt erop gelet dat de dieren niet gestoord worden in hun natuurlijke gedrag. Dit varieert van geluidjes maken om het dier te laten opkijken tot het blokkeren van de looproute tot het opjagen met de auto om hem uit de bosjes te krijgen voor die ene mooie foto.
6. Hoeveel andere auto’s zijn er onderweg?
Sta je met 20 auto’s bij die ene ‘sighting’, praktiseren ze een regel van maximaal 5 auto’s bij een sighting of nog mooier: heb je de sighting voor jezelf alleen!
7. Kies het juiste park in de juiste tijd van het jaar
Iedere bestemming heeft zijn beste maanden voor als je specifieke diersoorten wilt zien. Laat je niet leiden door jouw eigen vakantieplanning.
8. Heeft de gids goede contacten met de park rangers en onderzoekers?
Een goede gids heeft van te voren in zijn eigen netwerk geinformeerd waar de specifieke soorten voor het laatst zijn gezien. Degenen met contacten met de park rangers en onderzoekers hebben altijd een streepje voor. Deze contacten zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect voor de dieren. Er zijn ook safari -operators die intunen op de radiozenders van deze goede gidsen om zo zonder enige inspanning of goede wil een graantje mee te pikken…
9. Bezoek een National Park of reservaat dat goed onderhouden en beschermd wordt.
Niet alle parken zijn goed beschermd en niet alle overheden hebben de middelen om de dieren te beschermen. Veel parken zijn leeggestroopt en verwaarloosd.
Zonder dieren heb je uiteraard geen goede safari, maar ook als het savanne landschap dichtgegroeid is met bosjes heeft dat effect op jouw sightings. African Parks in Afrika en TOFTigers in India helpen mee om de parken te beschermen.
10. Draagt jouw bezoek ook daadwerkelijk bij aan de dieren die je ziet.
Worden park fees betaald en worden deze ook goed besteed? In veel landen is dat nog maar de vraag. En draag je bijvoorbeeld zelf ook nog extra bij aan een natuurbeschermingsproject? Het is onze bedoeling dat ook toekomstige generaties nog van het dierenleven kunnen genieten.
Maar hoe weet ik nu of ik een goede wildlife safari heb geboekt?
Natuurlijk kun je zelf websites van parken, safari-operators doorspitten om te checken of zij wel een duurzame safari leveren. Maar hierbij kunnen wij je natuurlijk uitstekend adviseren. Al onze safari’s zijn op de bovenstaande 10 tips gecheckt. Weet wel dat als je met All for Nature Travel op safari gaat, wij uiteraard ook afhankelijk van de autoriteiten en de regels van het park zijn, maar wij doen ons uiterste best om jou de mooiste wildlife ervaring te bieden voor het budget dat je daarvoor over hebt!
Bekijk onze belangrijkste safari-bestemmingen: Kenia, Tanzania, Namibië, Zambia, Botswana en Zuid-Afrika of Nepal en India
Of bekijk onze Top 10 beste safari’s die je als natuurliefhebber gedaan moet hebben